PETRA TOUR s.r.o.

386 352 653
Po-Pá: 9:00-18:00

RECEPT: Melanzane alla parmigiana (Lilek a la parmigiana)

Ingredience na 4 porce:

  • 2 větší lilky
  • 1 cibule
  • 1 svazek bazalky
  • 2 – 3 balení mozzarelly
  • 2 plechovky loupaných rajčat – mohou být i čerstvá (sloupnout slupku a rozvařit)
  • 100g strouhaného parmazánu (může být i grana padano nebo gran moravia)
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení
  • špetka cukru
  • olivový olej extra virgin
  • sůl

Postup

Lilek nakrájíme na kolečka asi 8mm, nasolíme a necháme chvilku stranou vypotit jednu stranu, pak osušíme a otočíme, opět nasolíme a necháme vypotit. V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou najemno, přidáme pokrájená rajčata i se šťávou (celé plechovky/rozvařená čerstvá), špetku cukru a soli, nakonec hrstku pokrájené bazalky (ideálně čerstvé). Necháme prohřát a stáhneme z ohně. Z lilků otřeme vodu, obalíme je lehce v mouce
a osmažíme na oleji. Pokládáme na ubrousek a důkladně vysušíme, aby pak lilky nepouštěly olej. Do zapékací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – rajčatový protlak, plátky lilku, plátky mozarelly, lístky čerstvé bazalky, lehce osolíme, posypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme cca 3 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatová, lístky bazalky a bohatě posypeme parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 20 - 30 minut.

TIP: Do rajčatové šťávy můžeme přidat trochu prolisovaného česneku, cca 1 větší stroužek, je to takhle pikantnější a lepší.

Podáváme s čerstvým pečivem.
Vytvářím objednávku...