PETRA TOUR s.r.o.

386 352 653
Po-Pá: 9:00-18:00

ČLÁNEK: Tradiční gastronomie

Co se týče gastronomie, je Ischia velmi rozmanitá, pestrobarevná a chutná a svou podobností je blízká kuchyni neapolitánské. Mezi tradiční pokrmy a speciality patří samozřejmě dary moře (v případě Ischie je to moře Tyrhénské). Rybáři přivážejí ze svých výprav na moře nejrůznější úlovky - tuňáky, langusty, mořské okouny, sardinky, krevety, mořské ježky, mečouny, kalamáry nebo pražmy. Tradiční pokrmy, které na Ischii nesmí chybět, jsou rybí polévka, špagety se škeblemi (vongole) a s rajčatovou omáčkou nebo špagety tzv. in bianco (tedy pouze s olivovým olejem), linguine (to jsou dlouhé ploché nudle) se škeblemi a s rajčatovou omáčkou nebo s cozze (se slávkami jedlými) a ovčím sýrem. Na Ischii si veli potrpí na alici, což jsou ančovičky, které připravují různými způsoby: naložené v soli, smažené, okořeněné nebo obalené v těstíčku. Typickou specialitou, kterou připravuje téměř každá restaurace, je coniglio alla cacciata (králík na divoko). Samozřejmě nesmí chybět tradiční salát caprese (jedná se o salát z rajčat s mozzarellou). Velmi chutný je i lilek, parmazán, houby nakládané v oleji či kapie v oleji. Velmi využíván je také česnek a tradiční čerstvé bylinky (bazalka, oregáno,...)
 
 
A jelikož jsme na italském ostrově, nesmíme zapomenout také na tradiční pokrm - pizzu - jakou je například pizza Romana (základem jsou rajčata, sardinky a mozzarella), dále je to pizza Napoletana (základem jsou rajčata, oregáno, sůl a pepř) a samozřejmě pizza Margarita, která se skládá z rajčat, mozzarelly a bazalky, jejichž barvy jsou symbolem Itálie. Pizza Margarita nese jméno na počest královny Makréty Savojské a název pochází již z roku 1889.
 
Téměř v každé pekárně na ostrově se pečou zákusky a sladkosti. Speciálním a zajímavým dezertem je Babá. Jedná se o piškotový, nadýchaný dezert, který je naplněn šlehačkou, popřípadě krémem nebo tradičním limoncellem (citronový likér, který je velmi chutný). Dalšími moučníky jsou Boží milosti - plněné taštičky, caprese (čokoládový dort s ořechy), tiramisu, citronové moučníky a zákusky, jablečné záviny nebo pastiera (velikonoční moučník z listového těsta, který je naplněn krémem a kandovaným ovocem).
 
Nesmím zajisté opomenout místní vynikající vína z úrodných vinic, které se nacházejí na úpatí nejvyšší hory ostrova - Monte Epomea, ale také z vinic z okolí vesnic Serrara, Panza, Cimmentorosso a Ciglio. Od roku 1987 vyrábí vinařská společnost Casa D´Ambra také šampaňské Kalimera. Tradičním likérem je Limoncello, které se vyrábí z citronové kúry a nakládá se do alkoholu s cukrem. Dále je to Fragolino (jahodové víno), Cremoncello (také citronový likér, ale krémový) a v neposlední řadě známé bylinné likéry jako Amarischia či Rosolino.
Vytvářím objednávku...